15.10.2022
Rengaspostimerkit 1891

Ryttylästä 8.8.1900 Venäjälle lähetetty kirje rengasmerkillä
Venäläismalliset kopeekka ja rupla-arvoiset rengaspostimerkit julkaistiin keisari ja suuri- ruhtinas Aleksanteri III:n antamassa postimanifestissa 12.6.1890, jossa Suomen postilaitos yhdistettiin Venäjän postilaitokseen ja alistettiin venäjän sisäministerille. Tämä oli yksi sorto- vuosien merkittävä tapahtuma. Rengasmerkkien käyttö tuli pakolliseksi vuoden 1892 alusta Suomen ja Venäjän välisessä postiliikenteessä. Suomen sisäisessä ja ulkomaille menevissä lähetyksissä niiden käyttö oli vapaaehtoista ja jäi vähäiseksi siitäkin huolimatta, että ne olivat olivat halvempia. Rengasmerkit pyrittiin katsomaan keisarikunnan postimerkeiksi, jotka oli tarkoitettu Suomea varten. Renkaat osoittivat, että merkit oli myyty Suomen Postin kautta ja niiden postimaksu jäi myös Suomeen. Rengasmerkit ilmestyivät käyttöön 1.5.1891.
Samanaikaisesti tulivat käyttöön myös renkaattomat venäläismalliset merkit, mutta niitä ei aluksi myyty Suomessa. Rengasmerkit olivat virallisesti käytössä 14.5.1911 asti.
Suomen omat postimerkit kiellettiin lopuksi ulkomaanliikenteessä 14.8.1900 ja kotimaan liikenteessä 14.1.1901.

Rengasmerkeissä on pieniä renkaita kuvakehyksen ympärillä.
Kuvan postimerkki on liimattu tarkoituksellisesti väärinpäin, jolla osoitettiin halveksuntaa venäläismallisen postimerkin pakkokäyttöä vastaan.

Postikortti kolmen kopeekan rengasmerkillä Lappeenrannasta Ruotsiin kesäkuussa 1901
Vasemmassa kulmassa korttiin painettu Suomen leijonavaakuna on peitetty yhden kopeenkan rengasmerkillä, koska vaakuna ei saanyt näkyä. Vaakunan kruunussa oleva risti jätetty tarkoituksella näkyviin. Kortin takaosa oli tarkoitettu vain osoitteelle.
Kohteet Akin kokoelmasta.
|