Postia ennen postimerkkejä - Esifilatelia
Kuulutus Hausjärvelle 1753
Kirjeen osoitesivu, jossa ns. Meander-kuvio, joka on alunperin tarkoittanut kruunua tai kruunuja (tullut Ruotsin kruunusta), mutta muuntunut aikojen kuluessa vaihtelevaksi kiemuraksi.
Kihlakunnapostissa virkamiehet lähettivät esim. kuulutuksia luetttavaksi kirkoissa.
Ainoa keino tuohon aikaan saada tieto kansalle, olivat kirkoissa jumalanpalveluksen jälkeen luetut kuulutukset.
Ensimmäiset postimerkit Suomessa otettiin käyttoon 1856, kun 5:n ja 10:m kopeekan soikiomerkit julkaistiin.
Kirjeen ensimmäinen sivu, jossa näkyy mm. vuosiluku 1753 ( osakopio sivusta ) Kirjeen sivukoko on n. 16 x 20 cm, yhteensä 4 sivua.
Kirjeessä kuulutetaan vuoden 1753 talvikäräjistä. Mm. Janakkalan ja Vanajan ( Wånö ) pitäjien sekä Hausjärven ( Hausjerfwi ) ja Rengon kappelien käräjät pidetään Miemalan kylässä 26. maaliskuuta 1753.
Asiakirjassa on mm. lueteltu ohjeita rahvaalle. Esim. tulla yhtäaikaa paikalle ja osallistua nimenhuutoon sekä ottaa mukaan kaikki todistajat, joita halutaan kuultavan, muuten saa syyttää itseään seurauksista. Allekirjoittajana on Joh. E. Törn, joka on luultavasti kihlakunnantuomari ja hovioikeuden neuvos Johan Erland Törn, joka syntyi 3.4.1693 Turussa ja kuoli Johannesbergissa, Hollolassa (?) 16.10.1777. Kirje on päivätty Janakkalan ja Vanajan pitäjien käräjäpaikalla Miemalassa 23.10.1752 ja tarkoitettu "julkaistavaksi" (publiceras) Hausjärven seurakunnassa.
Kihlakunnanpostia Hausjärvelle
" Kungörelse till Hausiervi " eli kuulutus Hausjärvelle. Lisäksi kuorella on merkintä, joka on "Emb.Bref" eli vapaakirje.
Näissä ikirjeissä viranomaiset lähettivät mm.kuulutuksia luettavaksi kirkoissa. Kuoren sisältö ei ole tallessa.
Kuori on n. 1800-luvun alku- puoleta eli ajalta ennen postimerkkiaikaa (1856)
Kihlakunnanpostissa kuljetettiin vain viranomaisten, kuten tuomareiden, pappien, upseerien,nimismiesten; voutien ja maaherrojen virkapostia.
Postinkuljetuksesta huolehtivat talonpoikien palkolliset. Kihlakunnan posti oli erillinen muusta postitoiminnasta.
Kirjeisiin saatettiin myös liittää lakkasinetilllä höyheniä (sulkia), joilla osoitettiin kirjeen kliireellisyys. Höyheniä oli yhdestä kolmeen kiireellisyyden mukaan. Kolmen sulan kirje tarkoitti suurinta kuljetusnopeutta.
Taustapuolella sinetti ja meander -kuvio osoittamassa virkapostia.
Kuvio kuvasi alunperin kruunua tai krunuja, mutta muotoutui myöhemmin vaihtelevaksi koristenauhaksi.
|