Hausjärven Kirkonkylän postin vaiheita
 Postin emalinen nimikilpi. Ollut Kirkonkylän Postin ulkoseinässä lähtevän postilaatikon luona. Kirkonkylän postitoimisto sijaitsi tulloin kauppias Eino Aaltosen talossa kirkon risteyksen vieressä. Kuvan lähde: http://.fnna.fi
Talonpoikaisväestö alkoi käyttämään postia 1800-luvun loppupuolella. Koululaitoksessa hankittu luku- ja kirjoitustaito mahdollistivat kirjeiden kirjoittamisen tavalliselle rahvaallekin. Sanomalehtiäkin alettiin tilaamaan, kun ne saatiin vaivattomasti postin välityksellä. Postimerkit ja yhteinäiset postimaksut helpottivat postin käyttöä ja rautatie teki postikulun nopeammaksi.
Aluksi oli jokaisen haettava posti Hikiän asemalta, jonne oli perustettu asemapäällikön hoitama postitoimisto Hikie -nimisenä 1.4.1889, muutos Hikiä -nimiseksi 1.1.1894. (Postihallituksen kiertokirje 30.12.1893).
Vuonna 1900 posti kannettiin valtion kustanuksella kyliin kahdesti viikossa. Postitoimen ylihallitus palkkasi Hausjärvelle viisi kirjeenkantajaa, joista yksi kuljetti postia reitillä Hikiän asema - Kirkonkylä - Puujaa- Lavinto - Karhi (numeroleima 1193).
Jo vuodesta 1903 alkaen jalkaposti kulki Hikiän ja Kirkonkylän välillä kaikkina arkipäivinä! Maalaiskirjeenkantajat saivat kuljettaa ja jakaa vain tavallista postia ja sanomalehtiä, arvopostia vain lähettäjän ja vastaanottajan vastuulla. Maalaiskirjeenkantajilla oli käytössään numeroleimasin, jolla he mitätöivät kyseisellä reitillä kuljetamansa lähetyksen. Maalaiskirjeenkantaja kuljetti lähetykset Hikiän asemalle, jossa ne leimattiin päivämääräisellä Hikiä pyöröleimasimella. Usein tämä leimaus jäi tekemättäkin. Posti lähti samana päivänä junalla eteenpäin ja aamujunalla kulkenut posti jaettiin esim. Helsingissä vielä samana päivänä! Nykyisin samaan matkaan saattaa kulua monta päivää eli perinteisen postin kulku ei ole välttämättä nopeutunut muun kehityksen mukana.

Postipysäkki perustetaan
Hausjärven postipysäkki on perustettu 1.3.1907 nimellä Hausjärvi, ylitoimi- paikkanaan Hikiä. ( Lähde: Postin kiertokirjeen liite 2 vuodelta 1907 ).
Oikealla olevan postikortin postimerkit on mitätöity Hausjärvi -kyläleimalla, jonka lisäksi kortilla on venäjänkielinen Hikiä -pyöröleima 24.12.1907.
Kuvan kortti on siis kulkenut jo Hausjärven postipysäkin perustamisvuonna!
Kirkonkylän Postin vanha kyltti
Tämä peltinen Postin kyltti oli Kirkonkylässä lähellä kirkon risteystä sijainneen talon seinässä, jossa hoidettiin postiasioita. Kylttti oli seinässä vielä 1950-luvulla.
Kyltissä on Postin tunnuksena kaksi keltaista postitorvea vastakkain.
Kyltin koko on n. 20 x 30 cm (yksityisomistuksessa).
Kunta anoi postitoimistoa Kirkonkylään 18.6.1911, mutta anomus ei johtanut tulokseen, vaikka kunta lupasi huoneiston ja poltto- puutkin 10 vuoden ajaksi. Kuva: Aki Ranta, 2010
POSTINHOITAJIA (ei täydellinen luettelo)
Postipysäkki Hausjärvi
- Karl Fagerholm, 31.5.1912 - (kirkonisäntä ja kauppias) - Saima Eskolin, itsellinen (synt.12.3.1886), virkaan 26.7.1920 - Martta Helena Flikman (2.11.1907), virkaan 1.1.1926 - Tilda Järvinen, maalaiskirjeenkantaja (7.4.1888), virkaan 1.1.1930
Postiasema Hausjärvi - Ester Aaltonen, virkaan 1.7.1955 - Eila Jokinen, virkaan 1.4.1961 - Lahja Himanen, virkaan 17.12.1961 - Terttu Pitkänen, virkaan 1.9.1965 - Aino Sällinen, virkaan ?

POSTIN PYSYMINEN HUOLESTUTTI
Oikealla olevassa kuvassa postinkantaja Irja Viljasaari on lähdössä postinjakomatkalle vuonna 1979 Eino Aaltosen kaupan kiinteistössä sijainneesta postitoimistosta. Lehtijutussa kirkonkyläläiset olivat huolissaan postitoimipaikan säilymisestä kunnan- viraston muuttaessa Oittiin ja Riihimäen postikont- torin päällikkö oli huolissaan kiinteistön huonosta kunnosta. (Kuva Hämeenkulma -lehdessä 29.3.1979)
Posti muutti jonkin ajan jälkeen entisen kunnan- viraston lisärakennukseen, jossa se toimi lakkaut- tamiseensa 26.2.19991 saakka (viimeinen aukiolopäivä). Tämän jälkeen Kirkonkyläläisten lähin posti oli Oitin Posti ja nykyisin Oitissa toimiva asiamiesposti.
______________
Postitoimisto on sijainnut Kirkonkylässä ainakin seuraa- vissa paikoissa: Vuorenmäellä samassa rakennuksessa, jossa toimi samaan aikaan myös kauppa, baari ja matkahuolto. Lähellä kirkon risteystä kauppais Eino Aatosen talossa sekä viimeksi entisen kunnanviraston lisärakennuksessa.
Lukutaidoton postinkantaja?
Kerrotaan, että Kirkonkylän entinen postinkantaja Posti-Tilda ei olisi osannut lukea ja hänen täytyi käydä kaupassa kysymässä mihin mikin posti oli menossa. Hän sai 10 penniä ihmisiltä palkkiota ja saattoi joku rikkaampi antaa enemmänkin.
KIRKONKYLÄN POSTILEIMOJA
Ylimmäisenä maalaiskirjeenkantajan numeroleima 1193 ja Hikiä -venäläisleima vuodelta 1913.
Keskellä venäjänkielinen Hausjärvi -pyöröleima vuodelta 1917.
Alimmaisena Hausjärvi -kyläleima ja Hikiä - 2 torvinen pyöröleima vuodelta 1934.
______________
( Leimat Akin kokoelmista ) |