Linturetkiä Hausjärvelle 1940 ja 1950-luvuilla, osa 2
Harvinaisia värikuvia kuivatetulta Hausjärveltä
Hausjärven Hausjärveltä on olemassa erittäin vähän valokuvia. Kuvassa poikia sauvomassa kolmella ruuhella Pappilan rannassa Hausjärvellä 1956. Kuva Mauri Hirvenojan kuvaamasta 8 mm:n kaitafilmistä.
Ruohikoista Hausjärveä 1956. Kuva Mauri Hirvenoja.
Ratamo palaa Hausjärvelle ja muistelee menneitä
Joukko Ratamon entisiä kerholaisia vieraili kuivatulla Hausjärvellä menneitä muistelemassa 1983. Mukana vanhoista kerholaisista olivat mm. Olli Halkka, Simo Mäkelä, Unto Kuuteri, Kalevi Penttilä ja Erkki Vilpa. Riihimäen Sanomissa ja Hämeenkulmassa oli tuolloin juttuja tapahtumasta.
Hämeenkulma 18.5.1983. Kuvateksti: " Näin Eläin- ja Kasvitieteellisen Seuran jäsenet perheineen kävelevät linturetkellän vetten päällä Hausjärvellä."
Riihimäen Sanomat 15.5.1983. Edessä Pertti Viitanen ja takana maanmittausinsinööäri-DI Unto Kuuteri.
Jutussa kerrotaan entisten Ratamo -kerholaisten tutustumisesta kerhon tärkeimpään lintujärveen pohtien järven kuivattamisen syitä ja seurauksia. Hausjärven kunnanvaltuuston puheenjohtaja Oiva Koiviston mukaan lupa järven juoksutukselle saatiin vuonna 1945 harvinaisen helposti Helsingin vesipiiriltä, mutta järveä ei silloin kuivattu lopullisesti. Lopullinen kuvatus tapahtui vasta 1960, jonka tuloksena käyttöön tuli 295 hehtaaria hyötymaata, tosin vesijättöalueen osuus oli vain 65 hehtaaria.
Hausjärveläiset suosukset
Ennen vanhaan kerättiin eläimille järviheinää suoniityiltä ja vesijättömailta. Tähän tarkoituk- seen valmistettiin erityisiä suosuksia tai suo- kenkiä. Suosukset ovat suomalainen erikoisuus. Suosuksia käytettiin myös mm. sorsastuksessa alasammuttujen lintujen haussa hetteikköisellä suolla, joka ei kantanut pelkkää jalkamiestä, mutta jossa ei veneellä tai ruuhellakaan voinut soutaa.
Kuvan suosuksilla on "hiihdelty" Hausjärven Hausjärvellä vielä ainakin 1950-luvulla.
Sukset ovat tällä hetkellä yksityiskokoelmassa Hausjärvellä.
Suksien pituus on 275 cm ja levein kohta 20 cm.
Laudat ohenevat päistä ja ne kiinnitetty toisiinsa hieman vinossa asennossa kanto- pinnan lisäämiseksi mahdollisimman suureksi. Keskikohdassa jalansija ja nahkainen mäystin. Sukset on valmistettu kuusipuusta. Kuvat: Aki Ranta, 2010
>>> Lue jutun osa 1 tästä |