Ryttylän lasitehtaan historiaa ja tuotantoa
Toiminta alkoi takkuillen.
Ryttylän lasitehtaan perustivat 1920 Oscar Bergqvist, A. Thorstensson ja M. Liimatainen. Tehtaan nimeksi tuli Oy Ryttylän Lasitehdas - Ryttylä Glasbruk Ab.
Tehdas meni kuitenkin jo muutaman vuoden kuluttua konkurssiin ja toimintaa jatkoivat helsinkiläinen kauppias Harald Östensson ja tikkurilalainen liikemies Axel Sumelius, jotka perustivat v. 1922 uuden yhtiön nimeltään Ryttylä Glasindustri Ab - Ryttylän Lasiteol- lisuus Oy.
Kuva Ryttylän Lasiteollisuus O.Y.:n hinnastosta n:o 8, 1930
Tehdas valmisti aluksi pääasiassa apteekkilasia ja pulloja.
Vuonna 1927 hankittiin suupuhalluksen rinnalle puoliauto-
maattiset puhalluskoneet. Tehdas ei liittynyt aluksi muiden lasitehtaiden yhteiseen myyntijärjestöön, josta seurasi kova hintakilpailu apteekki- ja pullolasimarkkinoilla.
Riihimäen Lasi osti tehtaan vuonna 1937, jolloin nimeksi Ryttylän Lasitehdas Oy. Aluksi tehdas toimi tytäryhtiönä, mutta 1941se sulautettiin emoyhtiöön.
Lasin valmistus loppui Ryttylässä 1961.
Tehtaassa valmistettiin myös mm. monenlaista talouslasia, kuten juomalaseja, vateja, karahveja, vesikannuja, maljoja, pikareja, juustokupuja ja kukkamaljakoita
Ryttylän lasitehtaalla valmistetut sokerikko ja kermakko. Sokerikon pohjassa massaleima RYTTYLÄ.
Lapsityövoimaa, polttopulloja ja pommituksia
Vuonna 1934 Ryttylän lasitehdas oli maamme suurimpia lasitehtaita ja se työllisti noin 250 henkilöä.
Ennen sotia tehdas tarjosi niin paljon työpaikkoja, että siellä työskenteli myös 13-14 vuotiaita koululaisia, vaikka se ei ollut luvallista. Tämä oli mahdollista, koska ammattientarkastajien tulosta saatiin tieto etukäteen.
Kumelan lasitehdas osti Ryttylästä raakalasia hiottavaksi.
Tarinan mukaan venäläiset saivat haltuunsa räjähtämättömiä molotovin cocktailin pulloja, joissa oli pohjassa RY -tunnus. Venäläiset selvittävät tämän avulla tehtaan sijaintipaikaksi Ryttylän.
Sota-aikana Sakon ammustehdas oli siirretty Riihimäestä Ryttylään ja venäläisten lentopommi osui tehtaaseen 14.1.1940 keskeyttäen puhaltamon tuotannon pariksi viikoksi. Propagandaradio Tiltussa kuultiin: " Ryttylän kaupunki on tuhottu ".
Ryttylässä valmistettuja viinapulloja käytettiin myös molotovin cocktailin pulloina.
Puolen litran viinapulloon laitettiin petrolin ja tervan sekoitusta ja niitä käytettiin panssarivaunujen torjuntaan. Pullojen täytöstä polttopulloiksi huolehti armeija ja niitä pullotettiin mm. Rajamäen tehtaalla yli 450 000 kpl. Myös Rajamäkeä pommitettiin, koska korkeissa luki Alko-Rajamäki. Lähellä Rajamäen tehtaita on korkeat betoniset ilmavalvontatornit, joissa oli sodan aikana ilmatorjuntakiväärit.
Tehtaalla raivosi iso tulipalo 17.4.1942, jolloin tuhoutuivat molemmat sulatot, hiomo, muottivarasto, pakkaamo, suuri osa lasivarastosta sekä asuinrakennuksia.
Myös jäämiinapulloja valmistettiin Ryttylän lasitehtaalla. Näitä käytettiin siten, että lasipulloon laitettiin n. 1,5 kgräjähdysainetta ja räjäytyspanos. Pullo asetettiin jäähän kairatusta reiästä jään alle ja räjäytettiin sähköllä sarjana. Jäähän saatiin noin parimetrinen railo. Pulloja myytiin myös suuria määriä Saksaan. Pullojen pohjassa ei ole mitään merkintää valmistajasta, mutta kyljessä on SA ja P -kirjaimet.
Ryttylän lasitehtaan toiminta päättyi 1961.
Taskupullo (Taskumatti) ja muuta tuotantoa
Kaarevaan 19 cm korkeaan taskumattiin mahtuu nestettä 4 dl. Korkkina on käytetty luonnonkorkkia. Näitä pulloja on valmistettu Ryttylässä 1920-luvulta alkaen.
Ryttylän lasitehdas valmisti paljon mm. erilaisia pulloja ym. etikkapulloja, keilamaisia mehupulloja, pyöreitä mehupulloja, likööripulloja, appretuuripulloja, koneöljypulloja, lakkapulloja, mustepulloja, maitopulloja, sitruunapulloja, koemaitopulloja, raaputusvesipulloja, olutpulloja, Eau de Golognepulloja, hiusvesipulloja, Pain-Expeller pulloja, bajonettipulloja, Essbouquetpulloja, brillantinepulloja, portteripulloja, paloviinapulloja (kulmikkaita), sylkykuppeja, silmänhuuhe- telululaseja, känsävoidepulloja, virtslaseja, lasten maitopulloja, tippapulloja, suppiloita, dekanttilaseja, mittalaseja, huhmareita, lääkemittoja, sairaalalaseja, hiusvesipulloja, lakkapulloja, wiskypulloja ja punssipulloja.
Litteitä lääkepulloja valmistettiin 10, 15, 25, 50, 100, 300, 500 ja 1000 ml:n kokoisina.
Lasitehdas valmisti myös ohuempia ja hiottuja esineitä, kuten juomalaseja ja karahveja yms.
Ryttylän Lasiteollisuus Oy:n hinnastossa n:o 5, vuodelta 1928 on luetteloitu tuote nimellä: "Taskumattia: litteitä, kuperia"
Pulloa on tuolloin tehty kolmea eri kokoa, 200, 300 ja 400 gr. Hinta kappaleelta on ollut 1,95, 2,75 ja 3,20 mk. Pullo pohjassa massaleima RYTTYLÄ.
Ryttylän kirjokoristepullo
Vasemmanpuoleisessa pullossa on kirjokoristelasikuviointi ja se on pohjaleiman mukaan tehty Ryttylän lasitehtaalla (Ry 4.) Pullo on normaali viinapullo eikä ole tietoa, miksi se on koristeltu tuolla koristekuvioinnilla. Pullo saattaa olla jokin koekappale? Tämä pullotyyppi tuli tuotantoon 1934, mutta aika pian ALKO ilmoitti, ettei enään käytä Ryttylän pulloja niiden huonon laadun takia.
Kuviointi on tehty etsaamalla eli hapottamalla (leimausetsaustekniikka). Oikeanpuolen vihreä lasipullo on myös Ryttylän lasitehtaan tuotantoa (Ry 8.)
Riihimäen Lasi Oy mainosti kirjokoristetta Suomen kuvalehdessä vuonna 1935 seuraavasti: " Riihimäen kirjokoriste on ainutlaatuinen, harvinaisen kaunis uusi lasikoristelumuoto. Lasin miellyttävän himmeässä pinnassa on läpikuultavia kuvioita." Suomen kuvalehden mainos vuonna 1936: " ... Kirjokoristelu-lasitkin kuuluvat Riihimäen ns. huokeisiin taidelaseihin, joista kauneutensa ja huokeutensa vuoksi on tullut suosituimpia kotien käyttölaseja."
Kirjokoristekuvioilla koristeltiin 1930-luvulla mm. lautasia, juomalaseja, maljakoita, karahveja, kynttilänjalkoja, soke- rikkoja ja kermakkoja.
Pullojen pohjassa massaleima Ry osoittaa valmistuspaikaksi Ryttylän lasitehtaan. Löytyy ainakin seuraavat Ry -numerot: Ry 1 - 8, sekä pelkkä Ry. Numero on muotin numero.
[ Tätä sivua on päivitetty viimeksi 9.9.2021 ]
Lääkepurkki valkoista opaalilasia
Lääkepurkki kierrekorkilla, purkin korkeus 45 mm ja halkaisija 35 mm. Korkki on bakeliittia.
Pohjassa massaleima 20 RYTTYLÄ. Numero tarkoittaa kokoa 20 ml.
Purkki on noin vuodelta 1937.
Purkin pohja
____________________
Ruskeita lasisia lääkepurkkeja valmistettiin mm. 50 ja 200 ml:n kokoisina.
>>> Lue Ryttylän lasitehtaan massaleimoista eli tehdastunnuksista
Muita Hausjärvellä toimineita lasitehtaita
- Karan lasitehdas, Kara (Riihimäki, aik. Hausjärven kunnan aluetta), 1918-1921 - Nurmen lasitehdas, Ryttylä, 1930-1937
|