Rautatieonnettomuus Hikiässä heinäkuussa 1918
Suomen rautatiehistorian poliittisin junaturma ?
Punakaartilaiset olivat anastaneet radanvarressa olevasta ratavartijan kopista raskaan mutteriavaimen ja irroittaneet sillä Hikiän ja Oitin välillä Haukankallion kohdalla toisen kiskon molemmistä päistä.
Kun onnettomuus oli tapahtunut, lähti junan konduktööri tekemään tapahtuneesta ilmoitusta Hikiän asemalle. Sieltä lähetettiin paikalle poliisi koirineen sekä suojeluskuntalaisia. Tihutyön tekijöitä ei tavoitettu.
Suomen kuvalehden kansi 3.8.1918
Suomen Kuvalehti raportoi elokuun 3.päivän numerossaan vuonna 1918 etusivullaan rautatieonnetto- muudesta Hikiän ja Oitin välillä:
" Heinäk. 19 ja 20 p:n välisenä yönä suistui matkustajajuna, jossa m.m. oli mukana kolmisenkymmentä silloin lyhyelle lomalle kotiinsa matkalla olevaa kansanedustajaa, kiskoilta Hikiän ja Oitin välillä n.s. Haukankallion kohdalla jyrkässä radankäänteessä. Onnettomuus, jonka nähtävästi ovat suunnitelleet vielä irrallaan olevat kapinalliset, vaati kolme ihmishenkeä, jotapaitsi seitsemän henkilöä haavoittui, puhumatta aineellisista vahingoista, joihin on luettava m.m. kuuden vaunun ja veturin särkyminen. Kiinnitämme lukijaimme huomiota myös tämän lehden keskiaukeamalla oleviin kuviin samasta rautatieonnettomuudesta. "
Lehden keskiaukeamalla on 7 kuvaa teksteineen. Onnettomuuden aiheutti lehden mukaan yöllä irroitettu kisko. Onnettomutta pidettiin punaisten kostotyönä, joka oli tähdätty lähinnä junan matkustajina olleita kansanedustajia vastaan. Sisällissota olo jo päättynyt, mutta pieniä ryhmiä tai yksittäisiä kapinallisi oli yhä vapaaana.
Miehet naamioituivat naisiksi ?
Turun Lehdessä olleen jutun mukaan onnettomuusjunaa ennen menneen tavarajunan konduktööri oli nähnyt kahden naisten vaatteisiin pukeutuneen henkilön kävelleen radan lähellä. Hän arveli kuitenkin, että henkilöt olivat miehiä. (Olivatko tihutyön tekijät siis naamioituneet naisiksi ?)
Yksi monista lehden keskiaukeaman kuvista onnettomuudesta
Kuvateksti: " Pelastustyö oli aluksi varsin vaikeata, kun ei ollut saatavissa työaseita, ei edes kirveitä. Vasta kun Hikiän asemalta ehdittiin niitä tuoda paikalle, voitiin ryhtyä pontevampiin avustustoimiin."
Eräässä toisessa kuvatekstissä sanotaan: " ... onettomuuden aiheutti radalta tuntia aikaisemmin yön pimeimpänä aikana irroitettu kisko."
|