NURMIJÄRVEN ROSVOT HAUSJÄRVELLÄ 1822

Nurmijärven rosvojoukko terrorisoi 1820 luvulla koko Suomen suuriruhtinaskuntaa. Rosvoja oli vaikea saada kiinni ja se ryösteli
huomattavia määriä omaisuutta ja rahaa sekä suoritti myös lukuisia tappoja. Alkuaan 13 miehen rosvojoukkoa johti Mikko Juhanpoika Södergård.

Rosvot vapauttavat vangitun toverinsa Kirkonkylässä Heinäkuun 15. päivä 1822. Vankisaattue kulki Hausjärven Kirkonkylän ohi Hämeenlinnaan päin. Saattueeseen kuului kahdet vanginkuljettajien ohjaamat hevosvaunut, joissa etummaisessa kuljetettiin rautoihin kytkettynä Kaarlo Högdalia.Takimmaisessa ajoneuvossa tuotiin muuatta irtolaista, jota niinikään oltiin viemässä Hämeenlinnaan.

Noin kolme kilometriä Kirkonkylästä Hämeenlinnan suuntaan rosvot hyökkäsivät vankisaattueen kimppuun pitkässä ylämäessä. 
Kärryjä vastaan asteli aivan tavallisen näköinen mies, joka ehtiessään ensimmäisen vaunun kohdalla veti esiin pistoolin ja laittoi sen
hevosen rintaa vasten. Samassa kaksi muuta rosvoa noetuin kasvoin hyppäsi metsästä tielle ja uhkasi
sapeleillaan vanginkuljettajaa. Vanginkuljettaja lyötiin maahan ja tältä otettiin avain vangin kahleisiin.
Toisen vankiajoneuvon saapuessa näköetäisyydelle ja tämän kuljettajan alkaessa huutaa apua, pyssymies uhkasi ampua huutajan. 
Tämän jälkeen rosvot katosivat Högdalin kanssa metsän siimekseen.

Poliisimies -lehdessä vuodelta 1935 kerrotaan: "Arvaamme jo melkein keitä mustakasvoiset rosvot olivat.
Bergman, Söderberg ja Ahlqvist olivat saaneet nurmijärveläisen Löfgrenin kautta sanan Högdalin kohtalosta."

Vanginkuljettaja Fors kiiruhti Hausjärven kirkonkylään apuvoimia hakemaan. Miesjoukon saapuessa tapahtumapaikalle, lähitienoolta
ei löytynyt enää jälkeäkään rosvoista.

Rosvot piileskelevät Hikiässä

Rosvot kävivät ryöstöretkillään Mäntsälässä 13.10.1822. Tämän jälkeen kaksi rosvoista, joukon johtaja Södergård sekä Qvanström tulivat Hikiään talollinen Mikko Seppälän luo. Seppälän tiedettiin hyysäävän rikollisia, josta hän oli jo saanut sakkotuomioitakin. Aluksi rosvot valehtivat Seppälälle olevansa Helsingin porvareita, jotka olivat palaamassa Hämeenlinnan syysmarkkinoilta. Kun he sitten paljastivat oikean asemansa, Seppälä majoitti heidät niittylatoonsa, jossa he lepäilivät pari päivää takaa-ajajiltaan. Muutaman päivän jälkeen Seppälä alkoi huolestua ja hankki rosvoille hevoskyydin. Hetken ajettuaan, metsästä astui esiin mies ase olallaan. Hän oli Kaarlo Högdal, joka näin liittyi seurueeseen. Hevosmies ei uskaltanut kysellä mitään, vaan katsoi viisaimmaksi pitää suunsa kiinni.

Kuka oli Kaarlo Högdal?

Högdal oli syntynyt Nurmijärvellä 1782 ja meni naimisiin 1810 Hujan talon tyttären Liisa Jaakontyttären kanssa. Hänellä ei ollut lapsia. Hän oli 40 vuotias kuuluessaan rosvojoukkoon eli muita huomattavasti vanhempi. Hän näyttää kuuluneen sakin ylempään keskikerrokseen, mutta johtovaltaa hän ei käyttänyt. Högdal kuvataan isoksi ja vahvaksi mieheksi, joka osasi puhua suomea ja ruotsia. Jo ennen rosvojoukkoon kuulumistaan hänellä oli tilillään rikkeitä ja rangaistuksia.

Myöhemmin Högdal saatiin kuitenkin kiinni ja tuomittiin mestattavaksi Nurmijärvellä. Tuomio muutettiin kuitenkin vuonna 1826 karkotukseksi pakkotyöhön Siperiaan. Ennen Siperiaan lähtöä tuomittujen tuli kärsiä 40 paria raippoja ja istua
yksi jumalanpalvelus kirkossa eli kärsiä kirkkorangaistus.

Lähde: KIRJA: Nurmijärven rosvot / Heikki Ylikangas.

Karkausmäki (Karkelusmäki)

Karhin ja Lavinnon välillä vanhan Helsingistä Hämeenlinnaan menevän tien kohdalla jyrkkä harjun ylittävä mäki tunnetaan nimillä Karkausmäki tai Karkelusmäki. Uusimmissa kartoissa nimi  on muuttunut Karkeusmeksi!
Perimätiedon mukaan mäki on saanut nimensä hevosten joskus riistäydyttyä kuorman painamina kovaan vauhtiin jyrkässä alamäessä eli karkaamaan. Tiellä oli myös ko paikassa paljon irtonaisia kiviä, jotka pyrkivät helposti kierimään kulkijan tai ajoneuvon alta eli karkasivat.
Tai toinen selitys on se, että karkausmäki tarkoittaa paikkaa, jonne nuoriso karkasi kotoa, esim. keinupaikka tms. leikki- ja karkelopaikka, (Karkelusmäki).

Vai olisiko mäki saanutkin nimensä rosvojen karatessa sillä kohtaa vankikuljetuksesta, josta lehdissäkin kirjoitettiin ? 

kuva124.jpg