8.11.2024
IKL:n paikallisosaston perustaminen Hausjärvelle 1933
IKL eli isänmaallinen kansanliike oli suomalainen äärioikeistolainen ja fasistinen puolue, joka perustettiin Hämeenlinnassa 5.6.1932. Se jatkoi Lapuanliikkeen toimintaa. Liike vastusti kommunismia ja sosialismia päämääränään yksikielinen Suur-Suomi.
Puolueella oli enimmillään noin 100 000 jäsentä ja se sai vuoden 1933 eduskuntavaaleissa 14 paikkaa. Liike julkaisi Ajansuunta -lehteä ja sen nuorisojärjestöt olivat nimiltään Sinimustat sekä Mustapaidat.
IKL lakkautettiin Moskovan välirauhansopimuksessa 1944.
IKL tulitikkuetiketti
Saaren tulitikkutehdas, Mäntsälä.
Paikallisyhdistys Hausjärvelle
Tammikuun 30. päivä 1933 kokoontui joukko hausjärveläisiä johtaja T. Röngän kotiin ja perusti IKL:n Hausjärven paikallisyhdistyksen.
Yhdistyksen puheenjohtajaksi valittiin johtaja T. Rönkä. Muita johtavia jäseniä olivat asemapäällikkö O. Suosalmi ja maanviljelijä Urho Danielsson, joka toimi myös yhdistyksen rahastonhoitajana. Yhdistykseen liittyi heti useita kymmeniä jäseniä ja pian niitä oli toistasataa ympäri pitäjää.
Yhdistyksen toimesta järjestettiin juhlia Oitissa, joissa puhujina olivat mm. maanviljelijä Kosola ja järjestötoiminnan johtaja P. Susitaival salintäyteiselle kuulijakunnalle. Järjestettiin myös erilaista kerhotoimintaa ja eri kyliin perustettiin omia kyläosastoja.
Hausjärvelläkin tilattiiin Ajansuunta -lehteä innokkaasti ja siinä kirjoitettiin Hausjärvestä seuraavaa:
" Pitäjämme luoteisin kolkka on kovin sosialistinen aina teollisuuslaitosten pomoja myöten. Ilolla on kuitenkin mainittava, että sielläkin on sentään henkilöitä, jotka empimättä ovat liittyneet IKL:n riveihin. Tervetuloa vain rintamaamme kaikki, yhteistyöhön isanmaamme hyväksi ja koko yhteiskuntaruumiin tervehdyttämiseksi ".
IKL-postikortit
IKL julkaisi noin parikymmentä omaa postikorttia.
August Tuhkan piirtämä kortti n:o 1 Herätyssoitto. Musta asu ja rivi karhuvaakunoita alareunassa. Kortti on postitettu 1934.
Taustalle on painettu teksti: ONNEN UUTTA AIKAA KOHTI
IKL:n kieltämisen jälkeen iso määrä liikkeen postikortteja poltettiin, kun pelättiin punaisen Valpon kotietsintöjä, jossa mm. takavarikoidun kirjeenvaihdon perusteeella yritettiin löytää tekosyitä kansan vihollisten pidättämiseen.
_________________________________________________________
Lähde: Wikipedia ja Ajansuunta -lehti 11.12.1933. Kansallisarkisto / Digitaaliset palvelut
Etiketti ja kortti Akin kokoelma
|