9.6.2024
Vilho Leikaksen kaksoiskortti sortokaudelta
Suomesta on muuttanut Amerikkaan vuosina 1889-1914 noin 222 000 siirtolaista. Kaikkiaan Amerikkaan muutti noin 400 000 suomalaista. Kun yhdysvallat sulki porttinsa, muutettiin Suomesta Kanadaan. Arvellaan, että noin joka viides palasi takaisin synnyinmaahansa.
Amerikansuomalaiset olivat innokkaita postikorttien lähettäjiä ja tuottajia. Korttien välityksellä levisi tieto uuden maan olosuhteista Suomeen.
Kuvassa on Vilho Leikaksen teettämä kaksoiskortti, joka on painettu E.C. Kroppin kirjapainossa Milwaukeessa USA:ssa. Emil C. Kropp oli syntynyt Saksassa ja muutti Yhdysvaltoihin 1871. Käytyään kotimassaan, hän inspiroitui kasvavasta postikorttiliiketoiminnasta ja alkoi julkaista postikortteja Kropp -merkillä. Hänen ensimmäiset korttinsa ilmestyivät 1898.
Kuvan postikortin teettäjä Vilho Leikas oli ammatiltaan kirjakauppias ja pappi.
Vasemmalla puolella on Nikolai Bobrikovin ampuneen Eugen Schaumanin kuva. Kuvan reunoilla punainen ja sinivalkoinen lippu.
Korttiin on kuvattu Ranskan vallankumouksen luoma vertauskuva vapaudenjumalattaresta työläisten käsivarsilla osoittaen kädellään Suomen vaakunaa kuvastaen näin Suomen itsenäisyystavoitteita. Alla teksti "Kansan tahto on korkein laki". Päivämäärä 1.11.1905 kertoo Suomessa olleesta yleislakosta, joka oli suomalaisten yhteinen kansan- nousu Venäjän keisarikuntaa vastaan.
Kortin toisessa puolikkaassa on kuvattu vertauskuvainnollisesti kreivi N. Tolstoi, joka oli venäläisen elämäntavan suuri uudistaja ja jolla oli myös suuri kannatus Suomessa. Tolstoilla katsottiin olevan oikeus riistää vallanmerkit Venäjän tsaarilta.
Tämä kaksoiskortti oli tarkoitettu käytettäväksi siten, että kortti taitettiin kuvapuoli sisäänpäin ja liimattiin reunasta kiinni. Tällöin arka kuva-aihe jäi piiloon sisäpuolelle kortin kulun ajaksi.
Tästä harvinaisesta kaksoiskortista tavataan usein erilleen leikatut yksittäiset kortit, joita lähetetty kirjekuorissa tai jaettu nyrkkipostissa ilman postimerkkiä.
Kaksoiskortin tausta |