13.4.2024
Uutisia sanomalehdissä
Helsingin Sanomat, 1938
" Helsingin Sanomain kirjeenvaihtajalta "
Joukko oli jaettu keltaisiin ja sinisiin. Keltaiset joukot oli vahvistettu kahdella kenttätykillä ja ne kokoontuivat Ryttylässä ja Turkhaudalla. Siniset joukot vahvistettuna kenttätykistöpatterilla kokoontuivat Hikiässä ja Kirkonkylässä.
Siniset joukot lähtivät marssimaan Ryttylästä klo 12 maantietä Ryttylä- Turkhauta-Hausjärven Kirkonkylä. Maasto oli vihollisesta vapaa aina Lavinnon kylään saakka, jossa saatiin kosketus viholliseen. Siniset ete- nivät vielä noin kilometrin, kunnes kohtasivat liian kovan vastarinnan. Erotuomarien toimesta tehtiin välirauha. Siirryttiin ruokailuun ja joukot majoittautuivat yöksi telttoihin. Sotaharjoitus jatkui seuraavana päivänä. Kenraali Malmberg oli seu- raamassa harjoituksia, kertoi Helsingin Sanomat.
____________________________________________________________
- Hämeen Sanomat uutisoi maaliskuussa 1887 kovan myrskytuulen vieneen Ryttylän
tuulimyllystä siivet. Mäelle jäi seisomaan vain myllyn runko kuin vartiotorni.
- Hausjärven Suojeluskunta kielsi kaikkia Hausjärvellä asuvia käyttämättä sotilas-
pukua tai lakkia, ellei kuulu Suomen armeijaan. Määräyksen rikkovaa uhattiin ankaralla rangaistuksella (Hämetär 1919).
- Hyvinkään Sanomien uutisessa 1929 kerrottiin isosta spriitakavarikosta Haus-
järvellä - yli 1000 litraa saatiin takavarikkoon. Yöllä klo 04 pysäytettiin piikkimatolla henkilövaunu, jossa oli yli 360 litraa spriitä. Autoa ajoi poliisin vanha tuttu Helsingistä. Samaan rytäkkään tuli kaksi autoa, joista toinen saatiin kiinni Hikiän aseman luota. Autossa oli 780 litraa kiellettyä ainetta. Auton kuljettaja pääsi livistämään.
- Nuorisoseuratalo Ahjolan laajennuksesta kirjoitettiin vuonna 1930.
Tarkoituksena oli rakentaa kokonaan uusi näyttämö jatkaen sillä rakennusta. Vanha näyttämö lisättäisiin nykyiseen saliin ja myöhemmin tultaisiin raken- tamaan vielä muutama pieni huone (Hyvinkään Sanomat 1930).
- Palkkimäen laitumelta varastettiin 14-vuotias rautias tamma, selosti Uusi
Suometar syyskuussa 1909. Hevosen tuntomerkkeinä olivat mm.: etukavio halki, vatsan alla etujalan puolella pieni valkea viiva ja toinen takajalka on "sukkajalka". Havainnot varastetusta hevosesta pyydettiin ilmoittamaan kirjeellä tahi telefonisesti kanttori Aaltoselle. ________________________________________
Hyvinkään Sanomat, 1936
_______________________________________________
- Hikiän aseman lähellä olevat asukkaat anoivat 1933 Valtion rauta-
teiltä seisaketta Hikiän ja Riihimäen välille. Anomus hylättiin vedoten käytännöllisiin syihin. (Hyvinkään Sanomat 1933).
- Ryttylästä uutisoitiin 1932, että Kommunistitalo on suljettu.
Viranomaisten toimesta suljettiin voimistelu- ja urheiluseura "Kokeen" talo maaherran määräyksellä. Seuran toiminta lakkautettiin toistaiseksi ja talo suljettiin ja seura sai haasteen käräjäoikeuteen kommunistiseen keskus- järjestöön kuulumisesta. Seuran kokouksessa oli aikoinaan tehty päätös liittyä kommu- nistiseen urheiluseurojen keskusjärjestöön TYK:iin.
- Jääpallo-ottelussa 1933 Turkhaudalla olivat vastakkain Hausjärven
Urheiliajat ja Tervakosken Pato. Ystävyysottelu päättyi tasan 3-3. Pelattiin ilmeisesti Turkhautajärven jäällä. (Tervakosken Kaiku 16.12.1933)
- Ukkonen tappoi lehmän Turkhaudalla 1930.
Riihimäen Sanomat 14.10.1939
_________________________________
- Hausjärvelle istutettiin noin 80 peltokanaa (peltopyytä) Kirkonkylän,
Karhin ja Puujaan alueelle. Linnut oli tuotu Tshekkoslovakiasta ja maksaneet 100 mk pari. Lisäksi samalle alueelle levitettiin muutama pari fasaaneja ja jäniksiä. Näin uutisoi Etelä-Suomen Sanomat 16.4.1928.
- Ryttylän lasitehdas pantiin seisomaan 1936, kun työntekijät eivät suostuneet
alentamaan palkkojaan. Työnantaja oli vaatinut 20 %:n palkanalennusta. Syyksi palkkojen alennukseen tehdas ilmoitti lasirenkaan hajoamisen johdosta syntynyt lasitavaroiden huomattava hinnan alennus. Lopulta palkkojen alennus oli puolet vaaditusta eli 10 %. (Suomen Sosiaalidemokraatti, 3.4.1936)
- Hausjärven pappilaan haluttiin 1928 karjanhoitoon tottunut, vanhempi
palvelijatar. Ilmoituksen alla luki Murén. (Riihimäen Sanomat, 1928)
- Kirkonkylästä varastettiin lohkotilallisen Oiva Stenbergin hevonen.
Tuntomerkkeinä olivat: vaalea rautias, valakka hevonen, jolla mustat harja- ja häntäjouhet muuten yksivärinen. Toisessa jalassa on taval- lista paksumpi kenkä ja toinen takajalka on ilman kenkää. Ikä 8 v, korkeus 153 cm ja selkä hieman notko. (Helsingin Sanomat, 1927)
_____________________________________
Hämeen Kansa, 9.8.1929
________________________________________________________
Lähde: Kansalliskirjaston digitoidut lehdet, digi.kansalliskirjasto.fi
|