20.03.2024
Sortokauden neulamerkki
Suomalaiset valmistivat sortokaudella erilaisia rintamerkkejä ja koruja korostamaan suomalaisuutta ja vastustamaan venäläispyrkimyksiä.
Merkeissä on kuvattuna Suomen vaakunoita, lippuehdotelmia ja kiellettyjä suomalaisia postimerkkejä.
Akseli Gallen-Kallelan suunnittelemasta paperisesta surumerkistä on tehty myös kuvan metallinen emaljoitu neulamerkki.
Merkissä Suomen leijonavaakuna on erillisenä merkkiin kiinnitettynä kohokuviona Vaakunan päällä on keisarin kruunu. Mitään merkintöjä tekijästä tms. ei taustapuolella ole
Surumerkkiä alettiin käyttämään venäläisten kiellettyä suomalaisten postimerkkien käytön ensin kotimaassa 14.8.1900 ja 14.1.1901 ulkomaan postituksissa. Myös surumerkki kiellettiin nopeasti jo 15.8.1900 ! Viranomaisilla lienee ollut ennakkotietoa kyseisen merkin tulosta. Paperisen ja metallisen surumerkin myynti alkoi aivan julkisesti lehti-ilmoituksin.
Merkkejä myytiin mm. kultasepän- ja vaateliikkeissä ympäri maata.
Kuvan merkki on Akin kokoelmissa.
Työmies -lehdessä 4.5.1901 olleessa ilmoituksessa mainostetaan Suomen vaakunalla varustettuja kravattineuloja sekä emaljoituja Suomen posti- ja surumerkkejä. Liike toimi Viipurissa.
Kansalainen -lehden ilmoitus 15.4.1901 mainostaa monenlaisia emaljoituja postimerkkejä ja suruvaakunoita rinta- ja kravattineuloina sekä kellonvitjoina. " Erittäin sievät muistona menneistä " Tämä liike toimi Porissa.
Fred. Timberin kultasepänliike Helsingissä mainosti näin 1900.
***********************
Lähde: -merkki Akin kokoelma - lehtileikkeet, Kansalliskirjaston digitoidut lehdet, digi.kansalliskirjasto.fi
>>> Lue lisää sortokauden postikorteista ja esineistä
|