Vanha hevosvetoinen paloruisku
Hausjärven kirkon sammutusyksikkö
Hausjärven seurakunnan toimesta on vanhat Hausjärven kirkon hevosvetoiset sammutuskärryt asetettu nähtäville Oitin paloasemalle. Sammutuskärryt olivat toistoimessa ainakin Kirkonkylässä Aapolanmäellä riehuneessa isossa tulipalossa 1919.
Kärryjen yläosassa on pitkä pumppuvipu, jonka päihin työnnetään vettä pumpattaessa nyt kärryjen sivuun asetetun puuvarret. Kärryjen takaosassa alhaalla on kela, johon hamppuletku kelattiin.
Metallilaatta kertoo kärryjen käyttötarkoituksen.
Kärryjen kyljessä teksti " Keskusosuusliike Hankkija Helsinki "
Teho -merkkinen käsisammutin on kuulunut myös kirkon sammutuskalustoon.
Kuvat: Aki Ranta
Paloruiskun hoitajan toimi
Kuntakokouksessa 30.1.1887 valittiin kunnan omistaman paloruiskun hoitajaksi maalari Erik Julin ja paloruiskun säilytyspaikaksi määrättiin kunnantalon aitta.
Kirkonkyläläisten anomus Kuntakokouksessa 12. elokuuta 1911 ei tiukan äänestyksen jälkeen suostuttu kirkon- kyläläisten anomukseen uuden paloruiskun hankkimiseksi.
" 3 § Kirkonkyläläisten anomuksesta että kunnan varoista myönnettäisiin 500 mk paloruiskun hankkimiseksi Kirkonkylään ei päästy yksimielisyyteen. Kyllä tunnustettiin, että kirkon- kyläläiset tarvitessaan suojella tulipalon sattuessa suuria sekä kunnan että seurakunnan omistamia rakennuksia ovat toisenlaisessa asemassa kuin muut kylät, mutta siitä huolimatta 18 äänellä 17 vastaan hylättiin anomus. Äänestys tapahtui yhteisestä suostu- muksesta henkilöluvun mukaan. "
Palontorjunnasta olivat huolehtineet vapaaehtoiset kyläkunnat. Maaliskussa 1935 valtuusto hyväksyi palojärjestyksen ja samana vuonna perustettiin kunnan ensimmäinen puolivakinainen palokunta Hikiään. Hausjärven ensimmäiseksi palopäälliköksi valittiin nimismies Jalmari Lehmuskoski 1930-luvun loppupuolella.
Vesitynnyrit katoilla
Hausjärven kunnan palojärjestyksessä vuodelta 1936 on mm. sanottu: " Mikäli vierekkäin on useita pärekattoisia rakennuksia, on niinä vuodenaikoina, kun vesi ei jääädy, pidettävä vedellä täytettyä tynnyriä tai useampia tynnyreitä palosankoineen katolla."
Lähteet: Hausjärven historia, Kuntakokousten pöytäkirjat, Hausjärven kunnan palojärjestys 1936
|