Oitin apteekki perustettiin 1930
Oitin apteekin signatuureja (lääkemääräyksiä)
Suomessa lääkärin kirjoittamat reseptit säilytettiin apteekissa vuodesta 1812 aina vuoteen 1973 asti.
Apteekki myös arkistoi reseptin aina kymmeneksi vuodeksi. Reseptin tiedot kopioitiin reseptistä lääkepulloon tai -purkkiin kiinnitettävään ns. signatuuriin.
Hausjärven ensimmäinen virallinen apteekki toimi nykyisen Riihimäen keskustassa 1880-luvulta alkaen. Apteekkari O.Juselius perusti apteekin Oitin rautatieaseman läheisyyteen 1930.
Ryttylän apteekki liitettiin osaksi Oitin apteekkia 1983.
Ensimmäisenä vasemmalla signatuuri vuodelta 1937 (määrännyt lääkäri Turo Niemi), apteekkari O. Juselius. Toisena vuodelta 1969 (I.Tuohimaa), kolmantena vuodelta1945 (Setälä) ja oikealla pieni lääkepussi vuodelta 1954 (O. Ylänkö).
Hausjärven ensimmäinen apteekki toimi nykyisen Riihimäen keskustassa.
Oitin apteekki toimi tässä kivitalossa, joka sijaitsee radan varressa lähellä entistä Oitin asemaa.
Maakuntain Pankki Oy rakennutti talon toimitalokseen 1930-luvulla ja se muuttui myöhemmin Kansallis- Osake-Pankin konttoriksi. Talon toisessa päässä oli Oitin apteekki ja toisessa Hausjärven nimismiehen konttori. Yläkerrassa oli apteekkarin ja nimismiehen asunnot. 1961 talo siirtyi Hausjärven seurakunnan omistukseen ja siihen remontoitiin seurakuntasali ja keittiö, sekä yläkertaan asuntoja. Nykyisin talo on yksityisomistuksessa.
Talon kohdalla oli ylikäytävä radan toiselle puolelle, jossa sijaitsi Osuusliike Vakavan myymälä (kuvassa kujan päässä). Oitin tiilitehdasta näkyy taustalla.
Rautatien ylikäytävää kutsuttiin "apteekin ylikäytäväksi" ja siinä sattui monia onnettomuuksia.
Oitin apteekin liikekuori, postitettu 1949.
Lähde: Akin arkisto (signatuurit, valokuva ja kuori)
Iltalehti, 31.1.1930
_________________________________________________________________________
Iltalehti, 13.3.1930
|