Oitin Kutomotaide Oy

Rauni Peltola ja Kurt Vogler perustivat Oitin Kutomotaide Oy:n 1949. Alkuun kutomo toimi vuokratiloissa ja vain kaksilla kangaspuilla. Vuonna 1951 valmistui uusi osin kolmikerroksinen kutomorakennus, jossa paukkuivat jo 23 kangaspuut, joista 16 oli puoliautomaattisia ja loput tavallisia kangaspuita. Henkilökuntaa kutomossa oli enimmillään 25-30.

Kutomo toimi täydellä kapasiteetilla syksystä kevääseen, mutta kesällä osa työntekijöistä siirtyi hoitamaan omia
pieniä viljelyksiään palaten taas syksyllä kutomoon. 

Kutomo lahjoitti Hausjärven kouluille 15 kangspuut VIII luokan käyttöön ja kahtena vuonna koulussa oli myös opettaja Kutomotaide Oy:stä. Oppilaat kutoivat 5-6 erilaista kangasta koulussa ja parhailla kutojilla on mahdollisuus saada koulun jälkeen työpaikka kutomosta.

kuva650.jpg                                                        Vuonna 1951 valmistunut kutomorakennus

Kutomossa tehtiin aluksi päähuiveja, esiliinoja ja pöytäliinoja sekä myöhemmin verho- ja huonekalukankaita, joita meni vientiinkin. Malleja oli 120. Parhaat kutojat kutoivat työpäivän aikana 13 m 130 cm levyistä verhokangasta, mutta keskimäärin kangasta valmistui noin 8-9 m päivässä yhdeltä kutojalta. Kutomolla oli myös oma värjäämö, jossa käytettiin tanskalaisia koneita ja sveitsiläisiä värejä. Kaikki kudottavat tekstiilit olivat puuvillaa ja kuteet 100% villaa. 

kuva651.jpg

Mallit ja värit suunnitteli Rauni Peltola. Valmiista kankaista tehtiin mallikirjoja, joita lähetettiin ulkomaille.

Valmistus oli täysin käsityötä ja tuotantokustannusten noustessa toiminta kävi kannattamattomaksi, jolloin kutomo lopetti toimintansa 1966.

Rakennus on edelleen olemassa ja se sijaitsee Oitista tultaessa 54-tielle risteyksen takana pellon reunassa.  

 

                                              

Kutomon perustaja ja johtaja Rauni Peltola mallikirjaa tekemässä