Kivelän täysihoitola
Kivelän täysihoitola / lepokoti toimi Oitin Torholassa vuosina 1927-1971.
Kuva: Akin arkisto
Rakennuksen rakentajaa tai rakennusaikaa ei ole tiedossa, mutta se muistuttaa Terijoella olleita pitsihuviloita. Rakennuksen sauna sijaitsi Pursijärven rannalla, radan toisella puolella. Radalla liikkuminen ja sen ylittämien oli kielletty, mutta lyhintä tietä saunalle silti usein kuljettiin.
Täysihoitolan perustajana voidaan pitää kamreeri Karl Oskar Napoleonia ja hänen vaimoaan, jotka ostivat Kivelän 2.3.1924.
Napoleon Hultin myyntihenkinen kirje Inkeri Honkalalle
Lainauksia kirjeestä: " Paikka on erittäin kaunis ja terveellinen, jonka vuoksi huvila erittäin hyvin sopii lepokodiksi, pensionaatiksi, sairaalaksi (erittäin keuhkotautisille ja heikosta rinnasta kärsiville y.m. Lääkärit suosittelevat Oittia terveellisen ilman takia. - - -
Oitin aseman likellä on pankki (Tampereen pankki), useita puoteja (2 osuusliikettä), majatalo ja 2 a 3 automobiilin omistajaa, jotka tulevat kyydille. Toripäiviä tullaan järjestämään. "
Inkeri Honkalan kausi
Täysihoitolan pitkäaikaisena hoitajana ja johtajattarena toimi Inkeri Honkala, joka oli toiminut aikaisemin mm. Tuusulassa Suojeluskunnan Päällystökoulun emäntänä saaden kokemusta suurtalouden hoidosta. Kesäaikaan taloon voitiin majoittaa noin parikymmentä vierasta erikokoisiin huoneisiin ala- ja yläkertaan.
Kuva: Akin arkisto
Päiväohjelmaa
Aamukahvi tarjoiltiin asukkaille huoneisiin, jonka jälkeen "ohjelmassa" oli puistossa samoilua, krokettia tai pienoiskiväärillä ampumista, jossa talon emäntä Honkala olikin taitava ja innostunut. Päivällä saatettiin myös oleskella Pursijärven rannassa ja huonolla säällä vietettin aikaa sisällä korttia pelaten.
Talossa oli alkeellinen jääkaappi eli laudasta tehty eristetty kaappi, jonka sisäpuoli oli pellitetty. Kaapin päälle tuotiin murskattua jäätä, joka piti kaapin kylmänä. Hankalan käytön takia tuo jääkaappi tuskin oli jokapäiväi- sessä käytössä?
Inkeri Honkala haki apumoottorilla varustetulla polkupyörällään ruokatarvikkeita Oitin kaupoista. Hänellä oli myös vahtikoira. Kun Inkeri täytti 70-vuotta, kysyi pappi mitä hän haluaisi laulettavan ja kai odotti jotain Inkerin lempivirttä. Inkeri kuitenkin paukautti, että lauletaan " Jos kaikki Suomen järvet viinaksi muuttuisi "!
Kirjailijoita ja muita asukkaita
Kirjailija Unto Karri (vuoteen 1930 Laakso). Vuonna 1942 ilmestyi "Isanmaan perijät", joka kirjoitettu Kivelässä. Julkaisi parikymmentä kirjaa ja toimi komppanian päällikkönä sodissa.
Kirjalija Elsa Matilda Heporauta (vuoteen 1935 Hätesko) julkaisi yli 20 kirjaa, novellikokoelmia ja näytelmiä, joista osa kirjoitettu osin Kivelässä.
Johan Wilhem Rangell pankkimies, urheilijohtaja ja pääministeri tammikuusta 1941 maaliskuuhun 1943. Suomen pankin pääjohtaja 1943-44.
Maalaus portaikossa
Satumetsää...
Tapetin päälle tehty maalaus vuodelta 1953.
Koko noin 2-3 neliömetriä.
Signeeraus Uino/1953.
Tekijästä ei varmaa tietoa.
Kuva: Hannele Rajamäki
Talvella 1938
Runsasluminen talvi 1938. Kuva: Hannele Rajamäki
Linja-autoa odottamassa 1938
Hattupäisiä vieraita lähdössä Riihimäkeen.
Huomaa komea kyltti!
Kuva: Hannele Rajamäki
Postia Kivelästä
Kivelästä 14.8.1935 lähetetty postikortti. Kortin kuvapuolella on valokuva Kivelän täysihoitolasta (ylin kuva tällä sivulla).
Kortissa lähetetään nimipäiväonnittelut ja kerrotaan viihdytyn hyvin lepokodissa viikon päivät.
Kortissa on Mommilan postileima. Mommilan postitoimisto sijaitisi Mommilan asemalla.
Lähde: Akin arkisto
Myynti-ilmoitus lehdessä 1971
Tällä lehti-ilmoituksella talo myytiin 1971.
____________________________________________________
Mainostekstiä vuodelta 1935
_______________________________________________________________________________________
Lähteet: Lasse Toivolan julkaisut sekä Hannele Rajamäki.
Parhaat kiitokset Hannele Rajamäelle saamastani aineistosta.
|