Kuuluisa murhamies tuomiolla hevosvarkaudesta Hausjärvellä 1891
Eteläpohjalaisen puukkojunkkarin Matti Haapojan (1845-1895) tiedetään varmasti tehneen kolme murhaa, mutta niitä on arveltu olleen jopa parikymmentä. Haapoja oli Turun Kakolassa vuosina 1871-1879 ja karkasi tuolloin neljä kertaa. Hänet karkotettin Siperiaan 1880, josta pakeni vuonna 1890. Jouduttuaan uudelleen Kakolaan, tappoi hän kaksi vartijaa ja teki itsemurhan hirttäytymällä vuonna 1895. Haapojasta tuli aikanaan kuuluisa ja sanomalehdet kirjoittivat paljon hänestä.
Haapojan luuranko annettiin ensin lääketieteelliseen käyttöön Keisarillisen Aleksanterin Yliopiston anatomian laitokselle ja 1930-luvulla se siirrettiin rikosmuseoon Helsingissä. Matti Haapoja haudattin Ylistaroon 1995.
Ylistaron kirkonkirjaan on merkitty, että Haapoja tuomittiin 14.1.1891 Hausjärven kihlakunnan- oikeudessa murhasta ja varkauksista mestattavaksi. Tuomio lievennettiin kuitenkin myöhemmin vankeudeksi.
Nya Pressen -lehdessä oli 16.1.1891 juttu Haapojan käräjistä Riihimäen kestikievarissa. Seuraavassa suomennos lehden ruotsinkielisestä tekstistä:
" Käräjäpaikalla, joka nyttemmin on muuttanut Riihimäen asemalle, tuli esiin ensimmäisenä aiheena Matti Haapojaa koskeva hevosvarkaus Hausjärvellä, sekä kaikki Helsingin osittamat häntä koskevat asiat. Jo Hämeenlinnan junan tuloaikaan oli suuri joukko ihmisiä kokoontunut asemalla saadakseen nähdä vilauksen kuuluisasta rikollisesta, joka hieman junan pysähtymisen jälkeen astui ulos vankivaunusta hieman vaikeasti raskaan varustuksensa vuoksi, joka koostui paksuista kaula- ja kehoraudoista liitettyinä yhteen raskailla ketjuilla, kuin myös rinnasta ja selästä lähtevät siteet, jotka oli vahvasti niitattu kehorautaan. Yhdellä paikalla olevalla hevosella ja reellä kahden vanginvartijan, vankikuljettajan ja aaltoilevan ihmismassan seuraamana hänet kuljetettiin Kihlströmin kestikievariin, jossa oikeutta jaettiin.
Oikeuden edessä hän tunnusti hevosvarkauden, lisäten, että oli aikonut anastaa erään toisen hevosen, joka kuului toiselle isännälle, mutta koska tältä mustalta oriilta puuttui kengät, jätti hän sen talliin ja jatkoi matkaa hieman, kunnes kohtasi ulkona toisen vapaana olevan hevosen, jonka hän valjasti kärryihin ja jatkoi matkaansa Heinolaan. Hevosen omistajalle hän sanoi olevansa rahaton maksaakseen, mutta "kyllä Jumala maksaa ". Tuomio hänen kaikista rikoksistaan oli kuolemantuomio.
Oli mielenkiintoista kuunnella hänen huoliteltua kielenkäyttöään, älykästä todisteluaan, vastauksia kaikkiin hänelle esitettyihin kysymyksiin, muun muassa hänen matkastaan Siperiaan, josta hän lausui: " Kyllä se on niin kuin Kennan kirjoittaa ", mikä paljasti hänen olevan selvillä tämän työstä. Neiti Wredestä hän puhui suurella lämmöllä ilmaisten, että tämän johdosta hän oli ajatellut, että Jumala on olemassa. Uteliaille töllistelijöille hän lausui. " Mitä te seisotte ja katsotte minua, joka on tehnyt paljon pahaa? ". Kysymykseen mitä hän ajatteli tuomiosta, vastasi hän vältellen, lausuen: " Elämällä ei nyttemmin ole minulle paljon arvoa ".
____________
Riihimäen kestikievarin omistaja Johan Gustav Kihlström oli aikoinaan mm. pehtoorina Hausjärven Hiivolassa ja vuokraajana Karan kartanossa.
|