Rautatieonnettomuuksia Hausjärvellä, osa 2
1). Juna-attentaatti Oitin aseman lähellä 1938
Junaa vedetään miesvoimin kiskoille Oitissa. Kuva: Uusmaan Kunnallislehti, 29.7.1938
Humalaisen miehen päähänpistoksi varmistui Oitin aseman lähellä tapahtunut juna- attentaatti heinäkuussa 1938 (Nimettiin sanomalehdissä juna-attentaatiksi).
Mies oli yöllä hakenut läheisestä Oitin tiilitehtaan savikuopasta sorkkaraudan ja kiskonut sillä kahden kiskoparin naulat irti pölkyistä jättäen kiskot paikoilleen.Tämän jälkeen hän oli vetänyt Oitin tiilitehtaalta jännitteisen voimasiirtojohdon kiskoille. Lehtijutussa kerrotaan: ” Imatran sähkövirta oli johdettu raiteisiin ”. Kouvolasta tulleen tavarajunan n:o 1002 kuljettaja huomasi Oitin etusemaforin kohdalla ratakiskojen alkavat säkenöidä ja alkoi heti jarruttamaan. Radalta suistui kaikkiaan 18 vaunua, joista kolme oli kaatumaisillaan. Liikenne oli poikki 7 tuntia. Poliisit saivat sormenjälkiä sähkökaapelista ja mies pidätettiin Oitin tiilitehtaalta, missä hän oli töissä. Häntä oli jo aikaisemmin rangaistu murhapoltosta ja törkeästä varkaudesta. Lehtijutussa oli mukana miehen kuvankin.
Kuva: Vaasa -lehti, 23.7.1938
2). Salattu junien yhteentörmäys Torholassa 1944
Sota-aikana sotasensuurin takia kaikki onnettomuudet salattiin, eikä niistä saanut kirjoittaa sanomalehdissä. Tästä syystä onnettomuudesta ei löydy tietoja julkisuudesta. Tietoja Oitin junaonnettomuudesta 1944. Onnettomuus tapahtui 18.7.1944 välillä Oitti-Mommila. Kahden henkilöjunan yhteentörmäyksessä kuoli 11 ja loukkaantui useita henkilöitä. Junien numerot olivat 8 ja 19 ja veturien 444 ja 778. Junan kyydissä oli myös saksalaisia sotilaita. (Tiedot Suomen Rautatiemuseosta) Saamani haastattelutiedon mukaan oli yöllä onnettomuuden junanvaunuista kerätty arvometallia irrottamalla joitakin oven- ja ikkunankahvoja yms. ja vaihdettu ne haulikon- patruunoihin. Pula-aikana oli pulaa metallista ja mm. haulikon panoksia ostettaessa oli oltava vastaava määrä metallia.
Tapahtuman johdosta nostettiin syyte Oitin ja Mommilan junanlähettäjiä vastaan. Juttua käsiteltiin syyskäräjillä ja Kihlakunnan oikeuden päätöksen mukaan olivat kyseiset junanlähettäjät sopineet ko junien kohtauksen järjestämisestä junaturvallisuus- määräysten vastaisesti ja tuomittiin heidät oikeudessa mittaviin sakkoihin ja korvauksiin.
Sakkoja 6000 mk tai varojen puutteessa 200 vankeutta sekä korvaamaan Rautatie- hallitukselle lähes 300 000 mk vahingoista sekä 5000 mk oikeudenkäyntiluluja. Posti- ja lennätinhallitukselle tuhoutuneesta vaunusta 400 000 mk ym. korvauksia. Lisäksi muita korvauksia.
3). Pakkanen katkaisi kiskon 1953
Pakkasen katkaisema kisko syöksi veturin ja viisi vaunua kiskoilta Oitissa helmikuussa 1953. Veturin nosto kesti pitkään ja siihen tarvittiin kolme nostoraanaa ja catepillari sekä 30 miestä. Pääraiteen kiskot oli katkaista noston ajaksi ja rakennettava sen viereen tilapäinen sivurata, jota pitkin kaatunut veturi hinattiin takaisin raiteille.
4). Linja-auto sammui tasoylikäytävälle Oitissa 1955
Mäntsäläläisen Tuomisen-linjan linja-auto juuttui liukkaan kelin takia keskelle rata- kiskoja joulukuussa 1955. Tavarajuna iski linja-autoin etuosaan ja paskasi auton radan varteen. Kuljettaja oli onnistunut viime tipassa hyppäämään pois autostaan pelastuen. Auto oli ollut tuomassa tavaroita Oitin asemalle ja oli sen takia tyhjänä matkustajista. Turma tapahtui ilmeisesti ns. ”apteekin ylikäytävällä” aseman lähellä. Linja-auton rekisteri oli UE-645.
Kuva Oitista, mutta ei ylläolevan jutun auto.
Kuva: Copyright © Risto Sokka, www.lasercoat.fi ( - linkistä Vanhaa Oittia )
|