22.02.2021
Postikortti Suomessa 150 vuotta
Keski-Euroopassa postikortteja lähetettiin jo 1869. Lupa postikortin käyttöön Suomessa anottiin ja saatiin Venäjän keisarilta 1871.
1). Kirjekortti
Uusi viestintäväline nimeltään kirjekortti tuli myyntiin 10.10.1871 ja se saikin suuren suosion. Kortti oli ehiöpostikortti, jossa postimaksu oli valmiiksi painettuna korttiin. Kirjailija Sakari Topelius lähetti kirjekortin heti sen ilmestymispäivänä 10.10.1871.  Malli v. 1876. Kolmikielinen otsikko, KIRJEKORTTI ( Suomenmaassa ). " Tälle puolelle kirjoitetaan ainoastaan vastaanottajan nimiosoite ja asuntopaikka. " Kuvan kirjekortti on lähetetty 31.1.1878 Hikiästä Hyvinkäälle. Kortissa on pieni Hikiän asemanumeroleima n:o 29, joka lyötiin korttiin junassa.
Taustapuolella kolmekielinen teksti: Sia kirjeenilmoituksille
___________________________________________________________
 Vuoden 1879 malli. Kolmikielinen otsikko POSTIKORTTI SUOMESTA. Kuvan postikortti on lähetetty Ryttylästä Turkuun 1884. Huomaa osoitteena vain Åbo. Taustapuolella ei ole mitään painantaa.
_______________________________________________________
Postikortin vasemmassa yläkulmassa Suomen maatunnus leijonavaakuna, jonka päällä kruunu. Vuonna 1881 tuli viralliseksi nimeksi Postikortti. Lähetetty Hikiästä Porvooseen 1899. .
 Vuoden 1901 alusta lukien vaakunakuviota ei enää saanut venäläisten määräyksestä olla näkyvissä ja usein se peitettiin liimaamalla postimerkit vaakunan päälle. " Koskee kieltoa postissa kuljettamasta kirjeenvaihtoa, jossa oli kuvia, vingnettejä, merkkejä y.m. sellaista, mille annetaan poliittinen merkitys. "
Usein kruunuussa oleva risti jätettiin näkyviin merkkien takaa, kuten tässäkin kortissa. 1899 Postikortti -nimi piti lukea myös venäjäksi. Kortti postitettu joulukuussa 1902.
_______________________________________________________
2). Kuvapostikortit
Painotekniikan kehittyessä ilmestyivät kuvapostikortit, jotka oli usein painettu Saksassa tai Ruotsissa. Valokuvapostikortteja alkoi Suomessa ilmestyä eri paikkakunnista 1890-luvulla.
Viesti oli mahdollista kirjoittaa ensin vain kuvapuolelle

Koska aluksi kortin taustapuoli oli varattu vain osoitteelle, oli viesti kirjoitettava kuvapuolelle. Jos asiaa oli paljon, kirjoitettiin pienellä käsialalla ja usein kuvan päälle.
Postikortti oli alunperinkin tarkoitettu vain lyhyille viesteille, mutta usein asiaa oli paljon.
Kortti oli suosittu, koska sen postimaksu oli kirjettä pienempi. Postikortti oli alkuaikona tärkeä pikavies- tintäväline.
Kuvan lippukortti on postitettu 1903.
2-osainen taustapuoli käyttöön

Postikortin osoitepuoli jakautui kahteen osaan 1905, jolloin viesti voitiin kirjoittaa osoitepuolelle. Kuvan kortti postitettu 1905.
___________________________________________________________________
Postikortti poliittisena välineenä
Sortokausina 1899-1905 ja 1908-1917 suomalaiset käyttivät postikorttia kekseliäästi passiivisena vastarintana venäläistämispyrkimyksiä vastaan.

Edvard Iston Hyökkäys (1899) -taulusta tehty postikortti 1900-luvun alusta. Aiheesta on tehty lukuisia postikortteja, suurin osa mustavalkoisina.
Venäjän kaksipäinen kotka hyökkää Suomi-neidon pitelemää Suomen lakikirjaa vastaan, meri myrskyää ja taivas on pimentynyt. Naisen vyön solkena Suomen vaakunaleijona.
Myös Suomen lippua ja vaakunaa sekä mm. Runebergin Vänrikki Stoolin kuvituksia käytettiin protesteina.
Kuvan kortti on postitettu 1907.
>>> Lue lisää aiheesta
______________________________
Eri korttiaiheita:
- uudenvuoden kortit - joulukortit - pääsiäiskortit - paikkakuntakortit - mainoskortit - sortokauden kortit - urheilukortit
- lippu- ja vaakunakortit - rautatieasemat - partiokortit - taidekortit - laivakortit - kenttäpostikortit - propagandakortit - matkailukortit - luovutettujen alueiden kortit
_____________________________________________________________ Kenttäpostikortit
Kenttäpostissa lähetettiin vuosina 1940-45 noin 9 miljoonaa korttia ! Sotilaille korttien lähettäminen oli ilmaista. " Terveiset täältä jostakin ". Kun rintamalle lähetettiin kortti, oli osoitteena oltava peitetunnus, jonka kenttäposti- konttori osasi ohjata eteenpäin vastaanottajalle. 
Kenttäpostikonttorin leima sekä KENTTÄPOSTIA -rivileima Lähetetty 7.10.1940.
Suomen lippu, sotapoika, " ilmatorjuntatykki ".
Kaikki kortit Akin kokoelmasta.
|